Tärkeissä töissä -blogi Laurikainen
#blogi - 02.09.2024

Yhteiskunnalliset innovaatiot ja niiden ekosysteemit

Yhteiskunnallisten haasteiden monimutkaistuessa sosiaalisten innovaatioiden merkitys korostuu kestävämmän ja oikeudenmukaisen tulevaisuuden rakentamisessa. 

Ikääntymisen, syrjäytymisen, yksinäisyyden, mielenterveyden ja työllistymisen ilmiöiden rinnalle tarvitaan jatkossa myös kiertotalouteen ja vihreään siirtymään uudenlaisia ratkaisuja ja yhteistyömuotoja. Siksi sosiaalisista innovaatioista on ryhdyttykin käyttämään kattavammin termiä yhteiskunnalliset innovaatiot. 

Innovaatiokumppanina kunnille ja hyvinvointialueille voisi jatkossa toimia yhteiskunnalliset yritykset ja kansalaisjärjestöt sekä Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus. 

Uudistumista yhteiskunnallisilla innovaatioilla

Yhteiskunnallisten innovaatioiden ajankohtaisuus liittyy myös vahvasti meneillään oleviin julkisten palvelujen ja järjestelmien uudistuksiin, kuten TE24- ja KOTO24-uudistukset. Monialaisella innovaatiotoimintalla voidaan löytää aidosti uusia ratkaisuja, jotka toimivat paremmin kuin aiemmat tai vakiintuneet käytännöt. Niille olisi varmasti jatkossa kysyntää eri puolilla Suomea.

Uusien palvelujen ja tuotteiden kehittämisen lisäksi yhteiskunnalliset innovaatiot voivat liittyä olemassa olevien toimintatapojen, prosessien tai strategioiden uudistamiseen. Onnistuessaan ruohonjuuritason yhteiskunnallisilla innovaatioilla voi olla jopa systeemitasoa muuttavia vaikutuksia.

Esimerkkeinä erilaisista yhteiskunnallisista innovaatioista voisi mainita esim.


Innovaatio ei synny tyhjiössä

Lähtökohta yhteiskunnallisille innovaatioille toimii alueen tilanteen ja kohderyhmän tarpeiden tunnistaminen sekä ratkaisujen ympäriltä oleellisten toimijoiden mukaan kutsuminen. Asiakkaan osallisuuden lisäksi innovaatiotoiminta liittyy vahvasti myös yhteistyöverkostoihin ja ekosysteemeihin. 

Yhteiskunnallisten innovaatioiden ekosysteemeissä eri toimijat tekevät yhteistyötä tuottaakseen uusia ratkaisuja

Timo Järvensivu määrittelee ekosysteemin joukoksi keskenään eri tavoin ja eritasoilla toimivia organisaatioita, jotka tuottavat toisilleen ja loppukäyttäjille lisäarvoa keskinäisesti positiivisessa kierteessä. Uusien ratkaisujen syntyminen edellyttää luottamusta toimijoiden välillä, toimivaa vuoropuhelua sekä yhteisesti merkityksellisten tavoitteiden asettamista, jotta tietoa, resursseja ja asiantuntemusta voidaan jakaa avoimesti. 

Yhteiskunnallisten innovaatioiden ekosysteemeissä eri toimijat, kuten yritykset, järjestöt, julkinen sektori ja kansalaiset, tekevät yhteistyötä tuottaakseen ja levittääkseen uusia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Ekosysteemit tarjoavat alustan, jossa uudet ideat voivat kehittyä, kasvaa ja siirtyä käytäntöön. Onnistuessaan kehittäjien moninaisuus synnyttää luovia ja monipuolisia ratkaisuja, joita yksittäiset organisaatiot tai suppeat verkostot eivät olisi voineet kehittää. 

Osaamiskeskus edistää yhteiskunnallisia innovaatioita 

Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen yhdeksi tehtäväksi on valittu yhteiskunnallisen innovaatiotoiminnan tekeminen tunnetummaksi ja yhteiskunnallisten innovaatioiden ekosysteemien vahvistaminen. Tarjoamme apua ideoiden kehittelyssä innovaatioiksi, tuomme ekosysteemin toimijoita yhteen sekä autamme suunnittelemaan innovaation vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointia ja mittaamista.

Tulevan syksyn aikana järjestämme Tärkeissä töissä -kokonaisuuden kanssa yhteistyössä 26.9. klo 9–10 avoimen webinaarin teemalla "Innovaatioekosysteemit – miksi ja miten niitä kannattaa edistää". Lue lisää ja ilmoittaudu webinaariin!

Alueellisia verkostoja ja innovaatioita edistämme Oulussa ja Kuopiossa työpajoilla, mihin toivotetaan laajasti tervetulleeksi mukaan yhteiskunnallisten yritysten lisäksi kuntien ja hyvinvointialueiden kehittäjät. 

Tutustu tarkemmin toimintaamme osoitteessa yyo.fi

Heli Laurikainen, asiantuntija, Kuntoutussäätiö

Heli Laurikainen työskentelee asiantuntijana Kuntoutussäätiöllä. Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen toiminnassa hän on mukana yhteiskunnallisten innovaatioiden edistämisessä sekä työllistymisen toimintamallien arvioinnissa ja levittämisessä. 

Lähteet: 

Timo Järvensivu (2022): Yhteiskunnallisten yritysten ekosysteemit ja verkostot -luento. 

Tutustu myös yhteiskunnalliset innovaatioihin ja yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskukseen

Tutustu myös Yhteiskunnallisten innovaatioiden osaamiskeskukseen, joka on juuri saanut EU:lta ja aloittelee toimintaansa. Myös tämän osaamiskeskuksen tavoitteena on yhteiskunnallisen innovaatiotoiminnan tekeminen tunnetummaksi ja yhteiskunnallisten innovaatioiden ekosysteemien vahvistaminen

<   takaisin