Yhdessä työskenteleviä ihmisiä
Tärkeissä töissä-logo

Työryhmä 22-25

Työryhmä 22–25 tuki hyvinvointialueiden työhyvinvointia ja työkykyä

Työryhmä 22–25 asetettiin sopimuskaudeksi syksyllä 2022 osana työehtosopimusratkaisua valtakunnansovittelijan ehdotuksesta. Sen tavoitteena oli tukea hyvinvointialueiden ja hyvinvointiyhtymien henkilöstön työhyvinvointia ja työkykyä.

Ryhmä koostui KT:n ja kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöjen JAU ry, JUKO ry sekä Sote ry edustajista. Työryhmä toimi tiiviissä yhteistyössä Työelämän kehittämisryhmä Tekryn ja hyvinvointialan kehittämisjaoksen kanssa.  

Työryhmän työskentely käynnistyi syksyllä 2022 tutustumalla ajankohtaisiin työolotutkimustuloksiin ja kuulemalla eri asiantuntijoita. Edellä kuvattuihin kokonaisuuksiin peilaten työryhmä teemoitteli kuormitus- ja voimavaratekijöitä ja priorisoi aihealueita, joita lähdettiin yhdessä edistämään. 

Työryhmä 22-24 jäsenet
Työryhmä 22-24 jäseniä maaliskuussa 2024 Kuntatalolla: Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen/JUKO, työelämäasiantuntija Anne Ranta/JHL,  työympäristöasiantuntija Eija Kemppainen/Super, neuvottelujohtaja Anna Kukka/KT (puheenjohtaja), neuvottelupäällikkö Juha Honkakoski/Tehy,  työmarkkinatutkija Riikka Krause/KT, työmarkkina-asiantuntija Jonas Fyrqvist/Ammattiliitto Jyty, työelämän kehittämisen asiantuntija Marjaana Walldén/KT. Kuvasta puuttuvat Lääkäriliiton työmarkkinajohtaja Timo Kaukonen/JUKO ja johtava työmarkkinajuristi Mirja-Maija Tossavainen/KT.

Yhteistoiminnan toteutumista seuratiin hyvinvointialueilla kyselyin

Yhtenä työryhmän tehtävänä oli toteuttaa seurantakysely hyvinvointialueiden työnantajille ja henkilöstön edustajille yhteistoiminnan toteutumisesta, henkilöstön edustajien osallistumismahdollisuuksista sekä muutoksen hallinnan onnistumisesta.  

Kysely toteutettiin keväällä 2023 ja seurantakysely syksyllä 2024. Vuoden 2023 kyselyn vastausten perusteella hyvinvointialueiden yhteistoiminnan rakenteet olivat kehittymässä toimivalle mallille. Hyvinvointialueille siirtymisen valmisteluvaiheessa tiukka aikataulu ja useat samanaikaisesti valmisteltavana olleet asiat sekä kiireellinen aikataulu haastoivat yhteistoimintaa ja henkilöstön edustajien osallistumismahdollisuuksia hyvinvointialueille siirryttäessä. Vastauksissa korostui välittömän yhteistoiminnan merkitys onnistumiselle.  

Vuoden 2024 seurantakyselyllä selvitettiin muun muassa sitä, miten KT:n nettisivuilla olevia ohjeita työsuojelun yhteistoimintaa ja ammattiyhdistyskoulutusta koskeviin sopimuksiin liittyen oli hyödynnetty. Kaikki 23 vastaajaa oli hyödyntänyt ohjeita. Henkilöstöasioihin liittyvät toimintamallit, kuten yhteistoiminnan järjestäminen ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat oli jo yhdenmukaistettu tai olivat parhaillaan työnalla lähes kaikilla vastaajilla kyselyn toteuttamiseen ajankohtana lokakuussa 2024. Lisäksi kyselyssä selvitettiin myös välittömän yhteistoiminnan ja vuorovaikutuksen foorumeita, kuten työpaikkakokoukset. Vastaajat tunnistivat ne hyvin ja kaikki vastaajat pitivät välitöntä yhteistoimintaa erittäin tärkeänä henkilöstön osallisuuden kannalta. 

Vuoden 2023 kyselyn tuloksiin voi tutustua Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT internetsivuilla: Yhteistoiminnan rakenteet hyvinvointialueilla kehittymässä hyvälle mallille sekä kyselyn yhteenveto. Vuoden 2024 seurantakyselyn tuloksiin voi vastaavasti tutustua huhtikuussa 2025 pidetyn webinaarin aineistosta: Loppuwebinaarin 11.4.2025 esitysmateriaali.

Työryhmä järjesti webinaareja esihenkilöille ja henkilöstön edustajille  

Työryhmä järjesti neljän webinaarin sarjan keväällä 2024 ja loppuwebinaarin keväällä 2025 yhteistyössä Tärkeissä töissä -palvelutiimin kanssa. Webinaareissa käsiteltiin esihenkilötyön ja hyvän johtamisen merkitystä, hyvää yhteistoimintaa ja yhteistoiminnallista kehittämistä. Kevään loppuwebinaarissa kuultiin seurantakyselyn keskeiset tulokset sekä Työterveyslaitoksen Hyvän työn ohjelman ja Kevan Kestävä työelämä -hankkeen tuloksia. Webinaareissa kuultiin myös esimerkkejä hyvinvointialueilla tehdyistä onnistuneista yhteistoiminallisista kehittämishankkeista. 

Webinaarien aineistot löytyvät täältä Hyvinvointialueiden esihenkilöiden aamukahvit | Tärkeissä töissä

  • 10.4.2024 Lisää vuorovaikutusta ja foorumeita yhteisöllisyyden vahvistamiseen
  • 23.4.2024 Työturvallisuuden edistäminen esihenkilötyössä
  • 8.5.2024 Työkykyjohtaminen ja kestävä työelämä 8.5.2024
  • 21.5.2024 Työvuorosuunnittelu ja työajat työhyvinvoinnin näkökulmasta 


Mitä työryhmässä on saatu aikaan, lue blogi!

Ensimmäinen vuosi yhteistyötä Työryhmä 22–25:ssä – mitä on saatu aikaan?  Blogin ovat kirjoittaneet työelämän kehittämisen asiantuntija, Marjaana Walldén KT:sta ja työympäristöasiantuntija Eija Kemppainen Superista.